Prima pagină
Oferte turistice
Meşteri populari
Manifestări
Instantanee
Blog
Ştiri Online
Legături
Căutare
Contact


  
Blog - Content Section Layout
Lacul Livia

Lacul Livia este situat în apropierea şeii dintre vârfurile Mihailecu şi Rugaşu, la altitudinea de 1788 m. Lacul are o formă rectangulară, adâncime de 3,15 m şi o suprafaţă de 0,087 ha. Prin poziţia şi altitudinea la care se află, lacul constituie un punct important de atracţie turistică.

Lacul Vinderel

Image
Lacul Vinderel
este aşezat în şaua dintre vârful Farcãu si vârful Mihailecu, la o altitudine de 1684 m. Este localizat în bazinul hidrografic Vinderel, ocupă o suprafaţă de 0,9 ha şi are o adâncime maximă de 5,5 m, plasată la aproximativ 25 m de Groapa Julii.

            Etimologic, numele lacului derivă de la vinderelul roşu (Falco tinnunculus L.), specie de pasăre des întâlnită în această arie.

            Aşezat într-o înşeuare de altitudine, lacul are o formă ovală, orientat pe direcţia sud-vest - nord-est. În sud, sud-vest, malurile sunt înierbate şi coboară lin spre lac, iar în partea sa estică, circul care adăposteşte lacul este despărţit de abruptul Groapei Julii, ce coboară în valea Socolăului, de un prag constituit din roci mai dure cu o lăţime de aproximativ 2 m. Dimensiunile foarte mari ale cuvetei lacustre şi caracterul său suspendat sunt dovezi ale unei geneze glaciare ale lacului.

            Lacul are caracter permanent, alimentarea cuvetei lacustre făcându-se din precipitaţii şi din scurgerile din cele câteva ochiuri înmlăştinite ale malului sudic şi sud-estic.

            Vf. Mihailecu (1918 m alt.)

Având în vedere dimensiunile celorlalte lacuri glaciare, s-a constatat că lacul Vinderel este cel mai mare lac glaciar din întregul lanţ montan al Carpaţilor Orientali.

            Poziţia şi dimensiunile lacului au stârnit multã imaginaţie în trecut, dând naştere la numeroase legende: lac fãrã fund, cu balaur ce se hrãneşte cu animalele ce intrã in apa sa.

            Dată fiind importanţa peisagistică, vârful Farcăul, vârful Mihailecu şi lacul Vinderel, constituie aria protejată "Farcău - Lacul Vinderel - Mihailecu", cu o suprafaţă de 150 ha, în cadrul Parcului Natural Munţii Maramureşului.

Creasta Mihăilecului

Creasta  Mihailecului, se întinde ca un pinten pe direcţia nord-vest – sud-est, pe aproximativ 2,5 km. Altitudinea sa se ridică la 1918 m, iar versanţii coboară abrupt spre văile Socolăului şi Rugaşului. Constituită din gresii şi brecii calcaroase ce se intercalează cu roci eruptive (bazalte), creasta prezintă numeroase stâncării, îndeosebi pe versantul nord-estic.

            Pe versantul sud-vestic al Munţilor Farcău, la nivelul ce corespunde cu muchiile circurilor glaciare Groapa Julii şi Vârtopul Mare, apar câteva lacuri cu aspect alpin. Cele mai importante dintre aceste lacuri, cu caracter permanent, sunt lacurile Vinderel şi Livia.

Creasta Farcăului

Creasta Farcăului este alcătuită din roci magmatice (bazalte), scoase la zi sub forma unor stânci golaşe. Altitudinea sa de 1957 m reprezintã cea mai înaltã cotã din Munţii Maramureşului şi totodatã un important punct de belvedere. În condiţiile unui cer senin, de aici pot fi văzute importante sectoare montane ale judeţului: Munţii Pop Ivan, Culmea Pietrosul Maramureşului, Munţii Rodnei, Munţii Tibleşului etc., cât şi unele de pe teritoriul Ucrainei (Munţii Ciorna Gora, Muntele Hora Dolghi) etc.

            Versanţii abrupţi, acoperiţi de pajişti alpine şi tufărişuri de afin, încă mai păstrează exemplare de floare-de-colţ (Leontopodium alpinum), retrase din arealele mai joase din apropiere, datorită păşunatului şi turismului necontrolat.

Image

Vf. Farcău (1957 m alt.) şi lacul Vinderel

Biserica Ortodoxă Ucraineană din Repedea

Un loc frumos de vizitat poate fi Biserica Ortodoxa Ucraineana din Repedea , care a fost construita intre anii 1897-1901 din piatra in stil baroc. Hramul bisericii fiind Sf. Pantelimon pe 9 august, prima duminica dupa Sf. Ilie, cand toti plecati din localitate se intorc acasa sa sarbatoreasca impreuna cu familiile lor. De Invierea Domnului, credinciosii se prezinta la Biserica cu cosurile pline de bunatati: pasca, oua incondeiate, carne de miel, de pasare sau de porc, si multe preparate culinare traditionale. Aceste mancaruri sunt sfintite in cadrul Sf. Liturghii de preotul paroh. Nasterea Domnului este sarbatorita pe stilul vechi, cu multa credinta, iar in ajunul Craciunului se pregatesc 12 feluri de mancare de post, traditie pastrata de la mosi stramosi. Iar copiii si "Viflaimul" mergand din casa-n casa vestesc Nasterea  Domnului cu minunatele colinzi in limba ucraineana cu continut dogmatic.

 Image

<< Start < Previous 1 2 3 Next > End >>

Results 11 - 20 of 23


  

Ultimele Ştiri

 

(c) www2.agroturism-maramures.ro, Powered by Open Source Software ; Hosted by MultiNET