Prima pagină
Oferte turistice
Meşteri populari
Manifestări
Instantanee
Blog
Ştiri Online
Legături
Căutare
Contact


  
Lacul Vinderel Print

Image
Lacul Vinderel
este aşezat în şaua dintre vârful Farcãu si vârful Mihailecu, la o altitudine de 1684 m. Este localizat în bazinul hidrografic Vinderel, ocupă o suprafaţă de 0,9 ha şi are o adâncime maximă de 5,5 m, plasată la aproximativ 25 m de Groapa Julii.

            Etimologic, numele lacului derivă de la vinderelul roşu (Falco tinnunculus L.), specie de pasăre des întâlnită în această arie.

            Aşezat într-o înşeuare de altitudine, lacul are o formă ovală, orientat pe direcţia sud-vest - nord-est. În sud, sud-vest, malurile sunt înierbate şi coboară lin spre lac, iar în partea sa estică, circul care adăposteşte lacul este despărţit de abruptul Groapei Julii, ce coboară în valea Socolăului, de un prag constituit din roci mai dure cu o lăţime de aproximativ 2 m. Dimensiunile foarte mari ale cuvetei lacustre şi caracterul său suspendat sunt dovezi ale unei geneze glaciare ale lacului.

            Lacul are caracter permanent, alimentarea cuvetei lacustre făcându-se din precipitaţii şi din scurgerile din cele câteva ochiuri înmlăştinite ale malului sudic şi sud-estic.

            Vf. Mihailecu (1918 m alt.)

Având în vedere dimensiunile celorlalte lacuri glaciare, s-a constatat că lacul Vinderel este cel mai mare lac glaciar din întregul lanţ montan al Carpaţilor Orientali.

            Poziţia şi dimensiunile lacului au stârnit multã imaginaţie în trecut, dând naştere la numeroase legende: lac fãrã fund, cu balaur ce se hrãneşte cu animalele ce intrã in apa sa.

            Dată fiind importanţa peisagistică, vârful Farcăul, vârful Mihailecu şi lacul Vinderel, constituie aria protejată "Farcău - Lacul Vinderel - Mihailecu", cu o suprafaţă de 150 ha, în cadrul Parcului Natural Munţii Maramureşului.  

Ultimele Ştiri

 

(c) www2.agroturism-maramures.ro, Powered by Open Source Software ; Hosted by MultiNET